Hva er ES-metoden?
E er en forkortelse for Effektiv og S for Selvinnsikt. ES-metoden er en samtaleprosess for effektivt å kvitte seg med unødig ”ballast”, gi ny selvinnsikt og frigjøre potensiale.
Hva er spesielt med ES-metoden?
Det spesielle med ES-metoden er dens allsidighet og dybde. Metoden kan benyttes til å gi innsikt og svar på hvorfor man reagerer som man gjør i situasjoner, samt fjerne sperrer hos en selv som hindrer en i å oppnå det en ønsker på visse områder i livet. Metoden har også vist seg som en effektiv hjelp for mennesker som har kommet ut av ønsket kurs. ES-metoden fungerer her som en katalysator i en positiv utviklingsprosess, slik at personer kommer raskere tilbake til ønsket aktivitetsnivå.
Hva gir ES-metoden?
ES-metoden gir bedre livskvalitet, selvinnsikt og mestring. Dette forbedrer relasjoner til andre mennesker; kolleger, nær familie og andre. Metoden viser seg generelt å gi økt indre ro og trygghet.
Når benytter vi ES-metoden?
Vi har gode erfaringer (ca. 600 norske caser) når det gjelder bl.a.:
- menneskelige relasjoner
- kommunikasjonsproblemer
- lav energi/tretthet
- utbrenthet
- søvnproblemer
- lettere depresjoner
- tungsinn
- generelt indre uro eller stress
- prestasjonsangst
- muskelsmerter
Det kan være at en stadig gjør valg som en vet ikke er bra for seg selv eller at man ikke når de mål man ønsker å nå. Langtidssykmeldte har blitt raskere friske ved å kombinere ES-metoden med tradisjonell behandling.
Hva skjer i en ES-prosess?
Personen forteller hva han/hun ønsker, f.eks bedre søvn. Det er ikke nødvendig å fortelle mye mer utover dette. Personen sitter som under en vanlig samtale og guides til en avslappet tilstand, slik at han/hun har bedre tilgang til sin underbevissthet. Spørreteknikker benyttes som en del av denne prosessen. Veilederen sørger for framdrift. Den enkelte har selv kontroll i prosessen. Personen får underveis i prosessen innsikt i hva som ligger tilgrunn for problemet og kan derfor legge det bak seg og bli kvitt det. Det at svarene hentes fra den enkelte selv, sikrer eierskap og motivasjon.
Flere som har benyttet ES-metoden har uttalt at det eneste beklagelige er at de ikke visste om metoden tidligere.
Når er ES-metoden mest brukt?
ES-metoden brukes ofte når tradisjonelle samtaler/coaching ikke gir den ønskede framdrift, som et selvstendig verktøy eller i kombinasjon med andre verktøy.
Ofte vet man hva man logisk skal gjøre, men oppnår ikke den ønskede framdrift raskt nok, selvom man selv gjerne vil.
ES-metoden befinner seg i kategori mellom vanlige samtaler/coaching på den ene siden og behandling/terapi fra lege/psykolog på den andre siden.
Det er gjerne 3 hovedkategorier når det gjelder bruksområde:
1) Selvutvikling
2) Følelsesmessige tema
3) Sykmeldte
ES-metoden kan gjerne, hvis fokus er området sykefraværsforebygging, benyttes før man oppsøker lege/psykolog eller metoden kan benyttes for å raskere få de allerede sykmeldt tilbake i aktivitet.